Reviews

Blair Witch VR – Review

To Blair Witch είναι ένα παιχνίδι το οποίο κατάφερε πριν από περίπου δύο χρόνια να κάνει μία πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων να ασχοληθεί μαζί του αφήνοντας κυρίως θετικές εντυπώσεις. Πίσω από την επιτυχία του κρύβεται η ταλαντούχα ομάδα ανάπτυξης της Blooper Team η οποία και βρίσκεται πίσω από μερικά παιχνίδια σταθμός για το horror είδος. Πρόσφατα ανακοινώθηκε μία virtual reality έκδοση για το Blair Witch η οποία και έγινε κάπως απρόσμενα διαθέσιμη για το PlayStation VR στις 12 Αυγούστου.

Η Blooper μεταφέρει το παιχνίδι της στην εικονική πραγματικότητα ταξιδεύοντας τους παίκτες ξανά στο καταραμένο δάσος του Black Hills. Η ιστορία και οι χαρακτήρες παραμένουν όπως έχουν στο πρωτότυπο παιχνίδι απλά αυτή τη φορά οι παίκτες γίνονται ένα με τον πρωταγωνιστή Ellis Lynch ο οποίος σπεύδει να βοηθήσει στην αναζήτηση ενός παιδιού που αγνοείται. Ο Lynch βρίσκεται αμέσως στο δάσος του Black Hills όπου και έρχεται σε επαφή με το μεταφυσικό και με έναν ατελείωτο εφιάλτη να ξεκινά. Είναι περιττό να μείνουμε στη πλοκή αφού η νέα έκδοση δε φέρνει αλλαγές στο σενάριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επαφή με το παιχνίδι, αυτό το αναφέρω διότι με επηρέασε στο νέο playthrough σε ένα σημαντικό βαθμό. Αρχικά η ατμόσφαιρα που μεταφέρει το Blair Witch γίνεται ακόμη πιο δυνατή στο VR αλλά ταυτόχρονα σε κομβικά σημεία δεν υπήρχε τόσο πολύ η αίσθηση του τρόμου αφού ήξερα τι να περιμένω και σε ποια σημεία. Έτσι αυτή τη φορά πήρα το αντίθετο μονοπάτι από αυτό που πήρα όταν έπαιξα για πρώτη φορά το παιχνίδι ώστε να δω νέες σκηνές. Πέρα από αυτό, η Bloober Team φαίνεται να πρόσθεσε μερικά στοιχεία και με έκανε να ακούσω πράγματα εκεί που δεν υπήρχαν. Για παράδειγμα υπάρχουν μικροτεχνάσματα όπως φτερουγίσματα πουλιών, κλαδιά που πέφτουν και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες αν και μικρές καταφέρνουν να τρομοκρατήσουν τον παίκτη και να τον κρατούν σε επαγρύπνηση.

Το Blair Witch VR δε φέρνει κάτι νέο στο παιχνίδι αλλά και δεν αφήνει τον παίκτη να αλληλεπιδράσει και με άλλα αντικείμενα πέρα από όσα το σενάριο προστάζει, ωστόσο μπορούμε να χαϊδέψουμε και να παίξουμε με τον πιστό μας τετράποδο σύντροφο, τον Bullet ενώ το εθιστικό φιδάκι στο κινητό του Lynch επιστρέφει και αυτό.

Όσον αφορά τον χειρισμό του παιχνιδιού τον βρήκα κάπως άβολο. Στην αρχή το περπάτημα, το τρέξιμο και η πλοήγηση μέσα στο παιχνίδι είναι κάπως περίεργα αλλά συνηθίζονται μετά από λίγο. Ειδικά στη χρήση αντικειμένων αλλά κυρίως σε αυτή του φακού η διάταξη των πλήκτρων πάνω στα PlayStation Move δεν είναι καθόλου βολική.

Στο τεχνικό κομμάτι η Bloober Team έχει καταφέρει μία καταπληκτική δουλειά σε ότι έχει να κάνει με το virtual reality. Αρχικά το παιχνίδι προσφέρει ένα Comfort Mode όπως το αποκαλεί η ομάδα του παιχνιδιού. Το Mode αυτό απενεργοποιεί όλα τα κουνήματα της κάμερας, μειώνει την ένταση των ειδικών εφέ και ενεργοποιεί το γνωστό tunneling όταν στο παιχνίδι εμφανίζονται εικόνες δυσφορίας και συμβαίνουν απότομες κινήσεις. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την εικονική πραγματικότητα, το Mode αυτό είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει σε VR τίτλο.

Εκτός από το συγκεκριμένο Mode υπάρχουν αρκετές επιλογές που θα κάνουν και τον πιο άπειρο χρήστη να νιώσει άνετα. Από την άλλη χρησιμοποίησα από λίγο όλες τις επιλογές προσβασιμότητας και σταθεροποίησης της εικόνας για τις ανάγκες του Review εν τέλη όμως δε χρησιμοποίησα καμία αφού στις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα ή αίσθηση ζαλάδας. Η συνολική εμπειρία μου ήταν πολύ ευχάριστη και μπορώ να πω πως είναι από τα λίγα παιχνίδια που δε μου προκάλεσαν τη παραμικρή δυσφορία. Τέλος, το Blair Witch VR έρχεται με σχεδόν μηδενικά loading times χωρίς να χαλάνε τη ροή του παιχνιδιού.

Στον οπτικό τομέα τα πράγματα είναι κάπως απογοητευτικά. Αρχικά οφείλω να πω πως έπαιξα το παιχνίδι σε PlayStation 5 και όσα είδα δε δικαιολογούνται ούτε και αν έπαιζα σε βασικό PlayStation 4. Η ανάλυση του παιχνιδιού ήταν χαμηλή ενώ πολλά στοιχεία όπως η οθόνη της βιντεοκάμερας ή αυτή του κινητού είναι θολά. Στη συνέχεια αρκετά textures και υφές φαίνονται σαν να μην ανήκουν στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί ή έχουν γίνει mapping ενώ άλλα είναι πιο φωτεινά και αιωρούνται όπως σωροί από φύλλα, κλαδιά και κορμοί δέντρων ενώ σε αρκετά στοιχεία υπάρχει και clipping μεταξύ τους.

Το “καλύτερο” κομμάτι στον τομέα των γραφικών είναι ίσως όταν το μισό σώμα του σκύλου μας Bullet χάνεται μέσα σε άλλα αντικείμενα ή όταν περπατάει πάνω από το νερό. Ναι, το Blair Witch VR έρχεται με μερικά glitches εδώ και εκεί αλλά είναι περισσότερο αστεία παρά ενοχλητικά. Τέλος η Bloober ανακατασκευάζει το κόσμο του Blair Witch στο VR αλλά δυστυχώς αφήνει τα cutscenes του εκτός. Τα κινηματογραφικά cutscenes παρουσιάζονται σαν απλές σκηνές μέσα από την κάσκα κάτι που σκοτώνει το immersion.

Ο ηχητικός τομέας είναι ένας από τους δυνατότερους του Blair Witch VR, τα ειδικά εφέ, το soundtrack και το ambient, οι κραυγές της μάγισσας και των στοιχειών και οι ήχοι του δάσους βοήθησαν πάρα πολύ στην εμβύθιση και κάλυψαν όποια κενά τρόμου και αγωνίας είχα παίζοντας για δεύτερη φορά το παιχνίδι. Συνολικά ο ήχος του παιχνιδιού είναι με μία λέξη εξαιρετικός και η χρήση ακουστικών είναι αυστηρά απαραίτητη για την καλύτερη δυνατή εμπειρία του Blair Witch VR.

Το δάσος του Blair Witch τρομοκρατεί ακόμη περισσότερο στην VR εκδοχή του. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βιώσει κάποιος το παιχνίδι. Ακόμη και αν έχετε παίξει το πρωτότυπο και έχετε στη διάθεσή σας VR headset, επιβάλλεται να παίξετε και αυτή την έκδοση. Πρόκειται για μία συναρπαστική εμπειρία που θα κερδίσει ακόμη και τον πιο δύσκολο χρήστη VR ή horror enthusiast. Για τις 5 με 6 ώρες που απαιτεί ώστε να ολοκληρώσετε τα πάντα αξίζει να επενδύσετε το χρόνο και τα χρήματα σας.

Τι μου άρεσε: Το ότι μπορώ να παίξω φιδάκι και να χαϊδέψω τον Bullet σε VR
Τι δε μου άρεσε: Το ότι έβρεχε μόνο πάνω από το κεφάλι μου σε ένα segment

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.


Είδος: Horror/VR
Developer: Bloober Team
Publisher: Bloober Team / Lionsgate
Πλατφόρμες: Oculuc Quest, PlayStation VR
Tested on: PS5
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Αυγούστου 2021

Blair Witch VR

7

Βαθμός

7.0/10

Θετικά

  • H καλύτερη έκδοση του Blair Witch
  • Πολλές επιλογές προσβασιμότητας
  • Εξαιρετικό immersion
  • Απίστευτος ακουστικός σχεδιασμός

Αρνητικά

  • Ο οπτικός τομέας δεν αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις
  • Ασυνήθιστος χειρισμός

Αντώνης Κοντοδήμας

Gamer, γραφίστας, φωτογράφος. Ο Αντώνης είναι ο ιδρυτής και το βαρύ πυροβολικό της ειδησεογραφίας του bossfight.gr. Όταν δε βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο, συνήθως αγοράζει skins σε online παιχνίδια. Αγαπάει τις κονσόλες ενώ είναι ίσως ο μόνος που εκτιμά κακά παιχνίδια που υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπαιζε κανείς άλλος.
Δείτε επίσης
Close
Back to top button