Reviews

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack – Review

H JRPG σειρά Atelier χρονολογείται από το 1997. Η αρχή έγινε με τον πρώτο τίτλο να κυκλοφορεί στο PlayStation, από τότε μετράει πάνω από 20 τίτλους στη βασική της σειρά. Με κύρια ομάδα ανάπτυξης την Gust και εκδότρια εταιρεία την Koei Tecmo μετράει πάρα πολλούς φαν σε Ιαπωνία και Δύση. Συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή ανθολογίας και κάθε ανθολογία αποτελείται από τρεις τίτλους. Μερικές από αυτές είναι η Dusk, η Mysterious και η Secret η οποία είναι και η πιο πρόσφατη από όλες με την τελευταία κυκλοφορία να έχει γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συλλογή Atelier Mysterious Trilogy περιέχει τα τρία παιχνίδια της ομώνυμης ανθολογίας στις Deluxe εκδόσεις τους συμπεριλαμβάνοντας όλα τα προηγούμενα DLC, νέο περιεχόμενο, ένα νέο photo mode και αρκετά ψηφιακά καλούδια όπως soundtracks και ένα special artbook. Τα παιχνίδια που περιέχει η συλλογή είναι τα Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book, Atelier Firis: The Alchemist of the Mysterious Journey, Atelier Lydie & Suelle The Alchemists and the Mysterious Paintings. Αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτοι δύο τίτλοι κυκλοφορούν για πρώτη φορά στο Nintendo Switch. Εκτός σαν σύνολο, οι τίτλοι πωλούνται και ξεχωριστά.

Ομολογώ πως οι τίτλοι Atelier μου ήταν πάντα κάπως αδιάφοροι εξαιτίας του είδους που κατατάσσονται όμως με γοήτευε το artwork όπως στα περισσότερα παιχνίδια που προέρχονται από την Ιαπωνία. Το Atelier Mysterious Trilogy ήταν η τέλεια ευκαιρία για να με βάλει σε αυτό τον κόσμο ως αρχάριο στα JRPG αλλά και στην πλοκή, πράγμα θετικό αφού είναι ιδανικό στο να συστήσει νέους παίκτες στη σειρά αλλά και τα επόμενα κεφάλαια της. Η ιστορία η οποία εκτυλίσσεται ανάμεσα στα τρία παιχνίδια έχει αρκετό ενδιαφέρον αν και υπάρχουν σημεία που πέφτουν οι ρυθμοί. Η ιστορία συστήνει νέους χαρακτήρες συνεχώς και βρίσκει ευφάνταστους τρόπους για να χτίσει τις σχέσεις των ηρώων.

Το Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book μας βάζει στο ρόλο της Sophie, μιας νεαρής και άπειρης αλχημίστριας η οποία ακολουθεί τα χνάρια της χαμένης γιαγιάς της. Ξαφνικά στο εργαστήριο της βρίσκει ένα μυστηριώδες βιβλίο που μιλάει. Το βιβλίο είναι κενό και χωρίς αναμνήσεις. Η Sophie ανακαλύπτοντας και γράφοντας νέες συνταγές βοηθά το βιβλίο να αποκτήσει ξανά τις αναμνήσεις του. Το παιχνίδι μας παρουσιάζει δύο από τα κύρια mechanics του τα οποία θα συναντήσουμε και στα άλλα δύο παιχνίδια της συλλογής. Το πρώτο είναι ο ημερήσιος κύκλος στον οποίο βασίζεται η εξέλιξη της πλοκής με την διαθεσιμότητα χαρακτήρων και η ποικιλία των εχθρών και υλικών που θα πρέπει να μαζέψουμε για τις συνταγές μας. Το δεύτερο είναι η εκτέλεση αλχημειών για την δημιουργία αντικειμένων που θα μας χρειαστούν στην μάχη ή σε κάποια αποστολή από κάποιο NPC. Το mechanic αυτό θυμίζει αρκετά το Tetris αφού για να έχει μεγάλα στατιστικά το αντικείμενο της συνταγής θα πρέπει να τοποθετηθούν σωστά τα υλικά της.

Το δεύτερο παιχνίδι με πρωταγωνίστρια την Firis εκτυλίσσεται κάπως πιο γρήγορα και ευχάριστα. Η Firis είναι μια ταλαντούχα αλλά ερασιτέχνης αλχημίστρια η οποία έχει στόχο να να φύγει από την υπόγεια πόλη που ζει με την οικογένεια της και να περάσει τις εξετάσεις αλχημείας και να γίνει και επίσημα αλχημίστρια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συλλέξει επιστολές από άλλους αλχημιστές. Στο Atelier Firis το gameplay γίνεται και αυτό λίγο πιο ενδιαφέρον και δίνει περισσότερες ελευθερίες στη περιήγηση στον χάρτη ενώ προσθέτει μερικά νέα στοιχεία εδώ και εκεί. Ο χρόνος εδώ δεν είναι με το μέρος της Firis αφού θα πρέπει να συλλέξει τις επιστολές που χρειάζεται μέσα σε 365 μέρες οι οποίες περνάνε πολύ γρήγορα ταξιδεύοντας και εκτελώντας συνταγές. Η εξέλιξη της ιστορίας σε αυτό το παιχνίδι έχει περισσότερο ενδιαφέρον αφού οι πράξεις μας θα οδηγήσουν κάθε φορά σε διαφορετικό φινάλε. Αφού η Firis λάβει το πιστοποιητικό της, το χρονικό όριο παύει να υφίσταται με το παιχνίδι να μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε περισσότερο τον ανοιχτό κόσμο του ο οποίος και κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Στο τελευταίο μέρος της συλλογής το ενδιαφέρον κορυφώνεται. Αυτή τη φορά μας συστήνονται δύο νέες πρωταγωνίστριες, οι δίδυμες Lydie και Suelle. Οι δύο αδερφές βοηθούν τον πατέρα τους στο μικρό οικογενειακό εργαστήριο τους και ονειρεύονται να γίνουν το καλύτερο εργαστήριο αλχημείας στο βασίλειο. Μια μέρα ανακαλύπτουν ένα μυστήριο πίνακα στο υπόγειο ο οποίος τις τηλεμεταφερει στον κόσμο του, εκεί θα συναντήσουν μια γυναίκα η οποία τους είναι αρκετά γνώριμη. Το gameplay και η ιστορία εδώ έχουν περισσότερο ενδιαφέρον αφού οι τα δύο κορίτσια θα μεταπηδούν από πίνακα σε πίνακα καθένας με το δικό του περιβάλλον και ομορφιά.

Ο πυρήνας του gameplay είναι οι turn-based μάχες. Ο σκελετός ανάμεσα στα τρία παιχνίδια είναι ο ίδιος με μικρές όμως προσαρμογές. Οι μάχες είναι σχετικά απλοϊκες με τη δυσκολία τους να είναι ικανοποιητική και δίκαιη. Το πάρτυ μας μπορεί να έχει έως και τέσσερις ήρωες ταυτόχρονα, καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και κλάση. Φυσικά το leveling σύστημα παίζει μεγάλο ρόλο αφού οι εχθροί είναι επίμονοι και θα σας κυνηγήσουν αρκετά ώστε να συγκρουστούν μαζί σας. Αν και η δομή είναι απλή μπορώ να πω πως με κράτησε και δε βαρέθηκα να κάνω grind. Οι Deluxe εκδόσεις φέρνουν επίσης την δυνατότητα να εξελίσσονται οι μάχες πιο γρήγορα. Η διάρκεια είναι αρκετά ικανοποιητική και κάθε παιχνίδι ξεχωριστά απαιτεί περίπου 10 ώρες για να ολοκληρωθεί. Το Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack έρχεται με νέο και παλιό περιεχόμενο όπως νέα boss fights και levels και χαρακτήρες και αντικείμενα που κανονικά ήταν διαθέσιμα ως DLC. Έτσι αν κάποιος επιθυμεί να επιστρέψει στη σειρά θα βρει περιεχόμενο που είναι ικανό να του κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της τριλογίας. Αν και τα γραφικά είναι γυαλισμένα η ηλικία τουλάχιστον στο πρώτο παιχνίδι φαίνεται από τα αρχαία textures και τα “αλφαδιασμένα” σχήματα που ανήκουν στην εποχή του PlayStation 3. Οι δύο πιο πρόσφατοι τίτλοι δεν υποφέρουν τόσο και τα γραφικά έχουν περισσότερη ζωντάνια. Όσο για τον ηχητικό τομέα συστήνεται η χρήση του Ιαπωνικού dub η οποία και είναι αναμφισβήτητα και ο καλύτερος τρόπος να παίξει κάποιος τη σειρά. Το τρίτο παιχνίδι της σειράς ακόμη και στην Deluxe έκδοση του δεν φέρει Αγγλικό ήχο. Μια ωραία πινελιά είναι η αλλαγή μουσικών κομματιών και η επιλογή από άλλα παιχνίδια της σειράς Atelier.

Συνοψίζοντας. Το Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση τόσο σε νέους παίκτες όσο και σε λάτρεις των JRPG, δυστυχώς δεν μπορεί να βρει κοινό σε όσους έχουν παίξει ήδη και τα τρία παιχνίδια αφού θα τους προσφέρει ελάχιστα πράγματα. Πρόκειται για ένα VFM πακέτο. Είτε σαν σύνολο, είτε ξεχωριστά υπόσχεται να σας κρατήσει ζεστή συντροφιά και να σας διασκεδάσει. Αν θέλετε να επενδύσετε προτείνεται το Deluxe Pack της τριλογίας ανεπιφύλακτα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

 


Είδος: RPG
Developer: Gust
Publisher: Koei Tecmo
Πλατφόρμες: PlayStation 4, Switch, PC
Tested on: PlayStation 5
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Απριλίου 2021

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

8

Βαθμός

8.0/10

Θετικά

  • VFM πακέτο με τρία παιχνίδια και όλα τα DLC
  • Όμορφα εικαστικά και soundtrack
  • Διασκεδαστικές και cool μάχες
  • Μπορεί να βρει νέο κοινό

Αρνητικά

  • Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος κάποιον τίτλων
  • Τα γραφικά και τα textures δεν φρεσκαριστήκαν αρκετά

Αντώνης Κοντοδήμας

Gamer, γραφίστας, φωτογράφος. Ο Αντώνης είναι ο ιδρυτής και το βαρύ πυροβολικό της ειδησεογραφίας του bossfight.gr. Όταν δε βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο, συνήθως αγοράζει skins σε online παιχνίδια. Αγαπάει τις κονσόλες ενώ είναι ίσως ο μόνος που εκτιμά κακά παιχνίδια που υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπαιζε κανείς άλλος.
Δείτε επίσης
Close
Back to top button