Reviews

Martha is Dead – Review

Αποκρουστικό, γεμάτο σασπένς, το Martha is Dead είναι για λίγους

Η Μάρθα είναι νεκρή, ή μήπως είναι όλα ένα ψέμα; Το Martha is Dead είναι ένα παιχνίδι το οποίο έχει τραβήξει αρκετά βλέμματα πάνω του, για τον λάθος όμως λόγο. Κρύβει άπειρα μυστικά για τους παίχτες που θα το βιώσουν. Πρόκειται για έναν indie τίτλο πρώτου προσώπου ο οποίος αναπτύχθηκε από την LKA Games και κυκλοφορεί από την Wired Productions. Είναι ένα σκοτεινό, παραφυσικό και ψυχολογικό θρίλερ με ωμή βία, αποκρουστικό περιεχόμενο, αυτοχειρία και βασανιστήρια. Τα γεγονότα του Martha is Dead συνδυάζονται με τον προηγούμενο τίτλο της LKA Games, το The Town of Light το οποίο κυκλοφόρησε το 2016.

Αρχικά, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι το Martha is Dead απευθύνεται ξεκάθαρα σε ενήλικο κοινό. Σίγουρα θα έχετε ενημερωθεί για τις αλλαγές στην έκδοση του PlayStation η οποία έρχεται με ορισμένες κομμένες σκηνές οι οποίες ήταν αδύνατον να συμπεριληφθούν στο τελικό προϊόν και λογοκρίθηκαν. Οι εκδόσεις για Xbox και PC παρέμειναν ως έχουν με το όραμα της LKA Games να έρχεται ολοκληρωμένο εκεί. Ωστόσο, η LKA Games επισημαίνει ότι ακόμα και με αυτά τα σημεία του παιχνιδιού που αφαιρέθηκαν μπορείτε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι και να καταλάβετε το νόημα της ιστορίας.

Αρκετοί θα συμφωνήσουν πως δεν είναι καλό να αφαιρούνται σκηνές από τα παιχνίδια και να κόβεται η δουλειά των developers και να μην φτάνει στους παίχτες έτσι ακριβώς όπως το έχουν σχεδιάσει εκείνοι. Ο τίτλος είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας και φυσικά την πρώτη φορά που θα παίξετε η ομάδα θα σας ενημερώσει ότι πρόκειται για ένα δράμα και ορισμένα αποσπάσματα ενδέχεται να ενοχλήσουν μια μερίδα ατόμων. Εμείς, ολοκληρώσαμε το βαθιά σοκαριστικό, ατμοσφαιρικό και με αρκετές ανατροπές Martha is Dead και είμαστε πλέον σε θέση να σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας.

Το παιχνίδι μας ταξιδεύει στην Ιταλία του 1944 και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τοσκάνης σε μία τεράστια, πανέμορφη και ιδεώδη τοποθεσία ενώ παράλληλα μας μεταφέρει γεγονότα της πραγματικότητας και της τραγωδίας που συγκλόνισε τον κόσμο με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία ξεκινάει με αφήγηση και θα αναλάβετε αμέσως τον ρόλο της Giulia η οποία είναι η πανομοιότυπη δίδυμη αδερφή της Martha. Το περιεχόμενο του παιχνιδιού μέχρι το τέλος, θέλει εσάς, ως Giulia να ξετυλίξετε το κουβάρι και να βρείτε ποιος είναι υπεύθυνος για τον μυστηριώδη και τραγικό θάνατο της Martha ο οποίος όπως όλα δείχνουν προήλθε από πνιγμό. Οι τρόποι με τους οποίους θα προσπαθήσετε να οδηγήσετε την Giulia να αποκαλύψει και να ενώσει όλα τα στοιχεία του θανάτου της αδερφής της παίζει καταστατικό ρόλο για την συνέχεια του παιχνιδιού.

Χωρίς να αναφερθούμε σε spoilers, τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού ίσως σας φανούν πληκτικά καθώς στο παιχνίδι υπάρχει αρκετή αφήγηση από πολλούς χαρακτήρες. Το σενάριο θα σας βάλει στην κυριολεξία στην ψυχοσύνθεση της Giulia και όλα τα cinematics, αφηγήσεις, και cut scenes που θα βλέπετε πάντα θα αναφέρονται στη ζωή της και τη ζωή της Martha. Τα δύο κορίτσια από μικρά συνήθιζαν να παίζουν με την γιαγιά τους αλλά η ίδια η γιαγιά είχε περισσότερη αδυναμία στην Giulia παρά στην Martha. Θα μάθετε την παραμικρή λεπτομέρεια για την μητέρα, τον πατέρα και γενικά όλο το οικογενειακό περιβάλλον καθώς και τον τρόπο ζωής των κοριτσιών. Δεν πρέπει να παραλείψετε ουδέποτε το παραμικρό στοιχείο και οφείλετε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση σε όλη την πλοκή που εκτυλίσσεται μπροστά σας και τα λόγια που θα σας εμφανίζονται μετά από διάφορα περιστατικά. Το Martha is Dead δεν σας χρονομετρεί για κάτι ούτε θα έχετε τον φόβο να μην σας πληγώσει κάποιος και χάσετε ζωή, έχετε την δυνατότητα να εξερευνήσετε έναν αρκετά μεγάλο, όμορφο και με πολλές λεπτομέρειες χάρτη. Το κυριότερο μέρος της ιστορίας θα λαμβάνει χώρα στο σπίτι σας και στην λίμνη όπου πνίγηκε η Martha. Την λίμνη θα την επισκεφθείτε αρκετές φορές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε της νύχτας καθώς εκεί θα ανακαλύψετε μυστικά και θα βρείτε στοιχεία τομές που θα ξεδιαλύνουν κάπως το τοπίο σας.

Κάθε μέρα που θα ξυπνάει η Giulia, θα ντύνεται στο δωμάτιό της και θα πρέπει να κατέβει για πρωινό και να διαβάσει την εφημερίδα που αφήνει ο πατέρας της πάνω στο τραπέζι. Σχεδόν από την αρχή, το παιχνίδι θα σας δώσει μια φωτογραφική μηχανή. Αυτή τη vintage φωτογραφική μηχανή τεχνολογίας του 1944 θα την χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές στο παιχνίδι. Είναι άλλωστε αναπόσπαστο κομμάτι ολόκληρης της ιστορίας.  Ορισμένα στοιχεία για τις φωτογραφίες που πρέπει να τραβήξετε θα σας τα δώσει το παιχνίδι διότι αποτελούν μέρος των αποστολών ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Μέσα στο σπίτι όπου μένετε θα πρέπει να ψάξετε όλους τους χώρους και την κάθε γωνία ξεχωριστά ενώ θα χρησιμοποιήσετε το σταθερό τηλέφωνο της εποχής για να προσπαθήσετε να αποσπάσετε πληροφορίες για συγκεκριμένο σκοπό. Αργότερα θα βρεθείτε στο δωμάτιο το οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ως το “δωμάτιο κάτω από την κρεβατοκάμαρα των γονέων” των κοριτσιών. Το συγκεκριμένο δωμάτιο καθώς και το σκοτεινό δωμάτιο που βρίσκεται στο υπόγειο θα τα επισκεφθείτε άπειρες φορές γιατί θα έχετε την δυνατότητα να συλλέξετε διάφορα φίλτρα για την φωτογραφική, τρίποδο και φλας. Το κάθε φίλτρο κάμερας θα σας βοηθήσει να τραβήξετε φωτογραφίες με περισσότερες λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει ελάχιστος φωτισμός, όταν χιονίζει, όταν βρέχει ή ακόμα και καθώς θα περιπλανιέστε στο δάσος το βράδυ με σκοπό αργότερα να τις εμφανίσετε στο υπόγειο του σπιτιού σας και να ανακαλύψετε κρυφά στοιχεία κλειδιά για την εξέλιξη της ιστορίας.

Καθώς θα προχωράτε την κύρια αποστολή του παιχνιδιού οι αφηγήσεις θα είναι αρκετές σε σημείο που κάποιοι ενδέχεται να βαρεθείτε. Υπάρχουν ίσως κάποια σημεία τα οποία διαρκούν πολύ παραπάνω από όσο χρειάζεται. Όλα όμως γίνονται για κάποιο λόγο. Οι άπειρες αφηγήσεις και το παιχνίδι σας με τις μαριονέτες στο αγαπημένο κουκλοθέατρο της Giulia θα σας δώσουν μια πιο γενική εικόνα για το οικογενειακό παρελθόν της Giulia και της Martha. Εν μέρη θα ξεκλειδώσετε κάποιες προαιρετικές αποστολές ή αλλιώς τα γνωστά Side Quests. Με αυτές τις επιπλέον αποστολές θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την ζωή και τον θάνατο της Martha και θα έρθετε αντιμέτωποι με τρομερές ανατροπές όπως επίσης και θα γνωρίσετε νέους χαρακτήρες που παίζουν σημαντικό ρόλο και για τις δύο αδερφές.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο χάρτης που προαφαίρει το παιχνίδι είναι μεγάλος για να τον εξερευνήσετε στο έπακρο και να μάθετε όλα του τα μυστικά σπιθαμή προς σπιθαμή. Θα μετακινείστε με ποδήλατο στις μεγάλες διαδρομές το οποίο βρίσκεται ακριβώς έξω από το σπίτι σας. Το Martha is Dead μας βάζει σε ένα νεκροταφείο, σε εκκλησία και ορισμένα κρυφά σημεία της λίμνης και του δάσους. Η παρουσία του δάσους φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο ανατριχιαστικό παιχνίδι. Επίσης καλείστε να εξερευνήσετε, να περιπλανηθείτε στο βαθύ, σκοτεινό, ομιχλώδες και τρομακτικό δάσος του. Οφείλετε να μάθετε την ιστορία που εκτυλίσσεται, να χρησιμοποιήσετε την φωτογραφική σας μηχανή για να βρείτε κομμάτια του παζλ και να τα ενώσετε, να μάθετε το παρελθόν των κοριτσιών και εννοείται να τρομοκρατηθείτε από τους κρυφούς κινδύνους. Θα βιώσετε δυνατό τρόμο καθώς το παιχνίδι απαιτεί να εισέλθετε στο δάσος με σκοπό να φτάσετε στην λίμνη, κατά την διάρκεια της νύχτας.

Το Martha is Dead δεν χρησιμοποιεί και δεν χρειάζεται πολύπλοκους μηχανισμούς αφού βασίζεται κυρίως στο σενάριό του και στην αφήγησή του. Μόνο σας όπλο θα είναι η φωτογραφική σας μηχανή και μεταφορικό σας μέσο θα είναι ένα ποδήλατο. Μην περιμένετε πολλά από τον τομέα του gameplay. Ο τίτλος θα σας πηγαίνει από το σημείο Α στο σημείο Β, θα ανακαλύπτετε κάποιο στοιχείο ή θα ξεκλειδώνετε κάποια σεκάνς και μετά πάλι από το Β στο σημείο Α. Δεν έχουμε πολλά να πούμε, απλά ο τομέας του gameplay είναι ικανοποιητικός. Ο χειρισμός είναι πολύ εύκολος, θα λέγαμε τυπικός, αυτός ενός walking simulator πρώτου προσώπου. Θα χάσετε τον προσανατολισμό σας αρκετές φορές ενώ θα πρέπει να κοιτάτε συχνά τον χάρτη για να δείτε που ακριβώς θα ολοκληρώσετε την εκάστοτε αποστολή και πόσο μεγάλη θα είναι η διαδρομή σας μέχρι εκεί.

Η ατμόσφαιρα που έχει χτίσει η LKA Games αντικατοπτρίζει στο μέγιστο τον τρόπο ζωής και την τεχνολογία που υπήρχε εκείνη την εποχή. Οι developers έχουν δώσει απίστευτη έμφαση και τρομερές λεπτομέρειες σε όλο το κομμάτι του, ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα που κρατάτε στα χέρια σας όπως το λεύκωμά σας, το φανάρι, τον αναπτήρα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Η χρήση της κάμερας είναι αρκετές φορές αναγκαία και έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε μέσα από αρκετά φίλτρα τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με το εκάστοτε σκηνικό που θέλετε να τραβήξετε φωτογραφία, δίνοντάς σας εξαιρετικές λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για την εξέλιξη του σεναρίου. Μικρές πινελιές στην ντουλάπα στο δωμάτιο των κοριτσιών που θα αλλάζετε τα ρούχα σας σχεδόν κάθε μέρα, το τζάκι στο σαλόνι του σπιτιού όπως και το υπέροχο υπόγειο στο οποίο ο πατέρας έχει την ξεχωριστή του κάβα με το κρασί που παράγει. Θα εκπλαγείτε με τα ραδιόφωνα τα οποία σας ενημερώνουν σε καθημερινή βάση με τα νέα που συμβαίνουν γύρω σας αλλά και στον κόσμο. Η LKA Games καταφέρνει με μαεστρία να μας μεταφέρει σε ένα Τοσκανικό νοικοκυριό στα μέσα του πολέμου. Αντίθετα, η White Lady που παραμονεύει στην λίμνη θα φέρει φόβο και άγχος μέσα σας.

Δυστυχώς μην περιμένετε από όλο το παιχνίδι jump scares αφού το Martha is Dead θέλει να σας τρομοκρατήσει ψυχολογικά και να σας ταρακουνήσει. Ο φωτισμός που επικρατεί την διάρκεια της ημέρας είναι εξαιρετικός και η νύχτα γίνεται ακόμα πιο έντονη και ταυτόχρονα τρομακτική. Το Martha is Dead μας δίνει ένα πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα που σίγουρα άλλα indie παιχνίδια εποχής θα ζηλεύανε. 

Στα του ήχου, σε γενικές γραμμές είναι πολύ ωραίος. Η μουσική εποχής ντύνει πολύ όμορφα την ατμόσφαιρα, άλλοτε γίνεται βαθιά και άλλοτε τρομακτική. Θα νιώσετε τις λεπτομέρειες από τις κινήσεις που κάνετε από την κάμερα ή το ποδήλατο να αντηχούν όμορφα στα αυτιά σας. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στον ήχο που αφορά την εξερεύνησή μας. Κατά την διάρκεια της νύχτας, ειδικά στο δάσος και στην λίμνη που λαμβάνει τόπο ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας. Απουσιάζουν λεπτομέρειες από το περιβάλλον γύρω μας ενώ ακούγεται ένας μονότονος ήχος από το περπάτημά της Giulia. Μας έλειψε ο ήχος του ανέμου στα φύλλα των δέντρων και γενικά η ατμόσφαιρα ήτανε κάπως μουντή. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και κατά την διάρκεια της ημέρας που ακούγονται μόνο πουλιά σε συγκεκριμένα σημεία. 

Παίξαμε το Martha is Dead σε ένα αρχικό build του παιχνιδιού πριν κυκλοφορήσει επίσημα στο κοινό. Γενικώς δεν συναντήσαμε κάποια bugs όμως μέχρι σήμερα η εταιρεία παρέχει patch τα οποία διορθώνουν κάποια μικρό-προβλήματα που ίσως να αφορούν τα γραφικά αλλά και τον τομέα του ήχου.

Σύνοψη

Το Martha is Dead είναι ένας τρομακτικός, σκοτεινός και ταυτόχρονα συναρπαστικός τίτλος με αρκετή αφήγηση και τρομερές ανατροπές που υπόσχονται να ταρακουνήσουν και να σημαδέψουν το μυαλό σας. Σίγουρα δεν είναι για όλους. Το παιχνίδι απαιτεί να έχετε γερό στομάχι για τις βίαιες σκηνές και αρκετή υπομονή στο ξετύλιγμα της ιστορίας. Είναι ένα αρκετά περίπλοκο παιχνίδι που θα σας κάνει να νιώσετε άβολα.

Το Martha is Dead έρχεται με αποκρουστικό περιεχόμενο που ίσως να δυσαρεστήσει κάποιους, όμως αν αντέχετε το περιεχόμενο αυτό αξίζει και με το παραπάνω και φυσικά θα σας ανταμείψει. Αν γίνεται, προτείνουμε να αποφύγετε την έκδοση του PlayStation για την ώρα και να απολαύσετε στο έπακρο το παιχνίδι σε Xbox και PC όπως ακριβώς το σχεδίασε η LKA Games, χωρίς λογοκρισία παρά τα ωμά αλλά συναρπαστικά πλάνα που περιέχει. Το ταξίδι του μυστηρίου που θα κάνετε θα είναι μεγάλο ενώ το τέλος σίγουρα θα σας αφήσει με ποικίλα συναισθήματα. Θα σας σημαδέψει, θα σας καθηλώσει και σας εγγυώμαι ότι μόλις το ολοκληρώσετε, θα μείνετε παγωμένοι στην οθόνη σας για πολλή ώρα και θα προσπαθείτε να αναρωτηθείτε τι ακριβώς έγινε.

To Bossfight.gr ευχαριστεί θερμά την εκδότρια εταιρεία που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες του Review.


Πληροφορίες

Είδος: Adventure, Psychological Horror
Developer: LKA Games
Publisher: Wired Productions
Πλατφόρμες: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, PC
Tested on: PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Φεβρουαρίου 2022
Links: Website, Twitter, Steam Page, PlayStation Store, Xbox Store

Martha is Dead

7.5

Βαθμός

7.5/10

Θετικά

  • Καθηλωτικό και τρομακτικό σενάριο με ανατροπές
  • Καταπληκτική ατμόσφαιρα δεκαετίας 1940
  • Εξαιρετικό soundtrack

Αρνητικά

  • Αδύναμα sound effects
  • Πληκτικοί και περιττοί διάλογοι
  • Απουσιάζουν jumpscares

Κωνσταντίνος Κρεμμύδας

Ο Κωνσταντίνος είναι παλαίμαχος της gaming βιομηχανίας με συνεργασίες με eSports οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκληροπυρηνικός PC gamer αλλά αγαπάει και το PlayStation. Λατρεύει τα online shooters και τα MMORPG, το The Last of Us και τη σειρά Assassin’s Creed. Στον ελεύθερο του χρόνο θα τον βρείτε να κάνει video editing και να δημιουργεί κόσμους στην Unreal Engine.
Δείτε επίσης
Close
Back to top button