Reviews

Ikai – Review

Μια πανέμορφη, τρομακτική και παραδοσιακή Ιαπωνική εμπειρία.

Με όλες αυτές τις εκατοντάδες κυκλοφορίες εκεί έξω, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αξίζει να επενδύσεις τα χρήματα και τον χρόνο σου. Άλλα σε σημαδεύουν και άλλα σου αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Εντυπώσεις που θα θυμάσαι για πάντα και θα εύχεσαι να γύριζες τον χρόνο πίσω ώστε να το απολαύσεις ξανά από την αρχή. Ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια αφήνουν ποικίλα συναισθήματα, απορίες και ένα τεράστιο “γιατί”. Αναφέρομαι κυρίως σε μικρότερες κυκλοφορίες όπως αυτή του Ikai. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωσή του και ποιο είναι το Ikai;

Το Ikai δημιουργήθηκε από την ομάδα ανάπτυξης Endflame και κυκλοφορεί από την εκδότρια εταιρεία PM Studios. Η Endflame είναι ένα μικρό Studio που απαρτίζεται από τρεις πρώην συμμαθητές, εδρεύει στην Ισπανία και το Ikai είναι ο πρώτος του επίσημος τίτλος. Εν μέρη, πρόκειται για ένα δυνατό, ψυχολογικό indie παιχνίδι τρόμου εμπνευσμένο από την Ιαπωνική λαογραφία το οποίο δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα horror games που κυκλοφορούν εκεί έξω. Ωστόσο συστήνει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα. Οι σκοτεινές ιστορίες του παιχνιδιού θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας, όμως το τελικό αποτέλεσμα επιφυλάσσει μια μικρή απογοήτευση.

Καθίσαμε στην καρέκλα μας, φορέσαμε τα ακουστικά μας, κλείσαμε όλα τα φώτα στον χώρο, απολαύσαμε και ολοκληρώσαμε το τρομακτικό Ikai και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

Το παιχνίδι μας μεταφέρει στη φεουδαρχική εποχή της Ιαπωνίας και μας δίνει τον ρόλο της Naoko, μιας νεαρής ιέρειας η οποία φεύγει από τον ιερό τόπο του χωριού της για να περιπλανηθεί στο δάσος και να φτάσει στο ποτάμι πριν νυχτώσει. Με την άφιξή της στο δάσος, θα ανακαλύψει μυστήρια μονοπάτια και θα πρέπει να βρει την άκρη του νήματος για να φτάσει στον προορισμό της. Καθώς θα επιστρέφει στο χωριό θα την περιμένουν αρκετές εκπλήξεις. Με την επιστροφή της Naoko πίσω στο χωριό η νύχτα έχει πέσει για τα καλά και κάτι περίεργο συμβαίνει στους εσωτερικούς χώρους του μεγάλου ναού. Πρέπει πάση θυσία να προστατέψει το χωριό της και τον ιερό ναό από τα κακά πνεύματα και τους δαίμονες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Η ιστορία κατά κάποιο τρόπο εκτυλίσσεται από τον μονόλογο της Naoko και από διάφορα σημειώματα που θα ανακαλύψετε κατά τόπους και καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτές οι σημειώσεις είναι κυρίως γράμματα από μέλη της οικογένειας της Naoko, από άλλους κατοίκους του χωριού οι οποίοι αποτυπώνουν τις ιστορίες τους ή εγχειρίδια για τον κάθε δαίμονα που θα αντιμετωπίσετε. Μην περιμένετε να κατανοήσετε όλα όσα γίνονται γύρω σας αφού πολλές φορές κάποια πράγματα δεν βγάζουν νόημα. Ο τρόπος που αφηγείται η Naoko μπορεί να σας μπερδέψει.

Η Naoko ζει στο χωριό με τον θείο της ο οποίος είναι και ο ιερέας του ναού. Η μικρή ιέρεια σύντομα θα κληθεί να προστατέψει το χωριό της και τον ναό του από σατανικές δυνάμεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την ίδια και το παρελθόν της. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η αφήγηση γίνεται από την ίδια την Naoko και όσα συμβαίνουν γύρω της. Ωστόσο πολλές φορές υπάρχουν σημεία που χάνεται το νόημα. Η γραφή του παιχνιδιού δεν είναι το δυνατότερό του σημείο ωστόσο ο τρόπος που χτίζεται η ατμόσφαιρα, τα jump scares, το πανέμορφο setting και άλλες πολύ μικρές λεπτομέρειες τις οποίες αγάπησα με κάνουν να συγχωρήσω την αδυναμία αυτή.

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές του παιχνιδιού θα σας μπερδέψει μέχρι να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε καθώς δεν υπάρχουν υποδείξεις για τις επόμενες κινήσεις σας. Δεν έχετε την δυνατότητα να εξερευνήσετε αμέσως το χωριό ή το δάσος καθώς το παιχνίδι σας κρατάει περιορισμένους σε συγκεκριμένους χώρους που αν πάτε να ξεφύγετε θα ακούσετε την φωνή της Naoko να σας εξηγεί τα βήματα που πρέπει να ολοκληρώσετε για να συνεχίσετε παρακάτω. Ο χάρτης δεν είναι αρκετά μεγάλος έτσι ώστε να περιέχει μέρη για να ανακαλύψετε, έτσι κι αλλιώς το παιχνίδι εξελίσσεται με γραμμικό τρόπο. Το Ikai μας περιορίζει σε ένα μικρό χωριό, έπειτα μας μεταφέρει σε ένα δάσος και μετά από μια καταδίωξη με ένα τέρας-φίδι μας μεταφέρει σε μια υπόγεια σπηλιά. 

Η εξέλιξη της ιστορίας σας θέλει να λύσετε μερικούς απαιτητικούς γρίφους ενώ το Ikai έχει έναν πολύ ωραίο μηχανισμό με τον οποίο μπορείτε να σχεδιάσετε ιδεογράμματα τα οποία λειτουργούν ως φυλαχτά που σας προστατεύουν από δαίμονες που σας κυνηγούν διαρκώς. Θα πρέπει να ψάξετε μέσα στα κτίρια για πληροφορίες για τους δαίμονες που σας καταδιώκουν αλλά και για να ενώσετε το παζλ των όσων διαπραγματεύεται το παιχνίδι. Υπάρχουν κάποια στοιχεία μέσα στα δωμάτια των σπιτιών που θα σας δώσουν ότι χρειάζεστε για να καταφέρετε να συνδυάσετε τους γρίφους με επιτυχία, όμως, στη συνέχεια της ιστορίας υπάρχουν κάποιοι γρίφοι που είναι πραγματικά δύσκολοι. Άλλοι απαιτούν να είστε γρήγοροι και άλλοι απαιτούν πολύ σκέψη διότι πολλές φορές δεν δίνονται πληροφορίες για την λύση τους. Αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους αλλά κατ’ εμέ είναι εκεί που πραγματικά το παιχνίδι λάμπει. Το Ikai μας προσφέρει μερικούς πολύ ενδιαφέροντες γρίφους, πραγματικές σπαζοκεφαλιές. Θα βρεθείτε για ώρες κλειδωμένοι σε δωμάτια για να λύσετε μόνο έναν γρίφο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το άγχος παραμονεύει παντού γύρω σας με ωραία ηχητικά εφέ, δαίμονες να κλαίνε, να μουγκρίζουν και να καραδοκούν κρατώντας σας σε εγρήγορση ενώ ζωγραφίζετε τα σύμβολα για να προστατευτείτε αλλά και όταν προσπαθείτε να λύσετε κάποιους γρίφους ενώ υπάρχουν σημεία που ένα μεγάλο φίδι σας ακολουθεί μέσα στα σπίτια του χωριού. Η μάχη λείπει από το Ikai, δεν θα παλέψετε ούτε θα πολεμήσετε κανέναν. Δεν θα δεχτείτε χτυπήματα για να χάσετε ζωή αλλά αν σας πιάσει το φίδι ή οι δαίμονες θα πεθάνετε αμέσως. Για να σωθείτε πρέπει να τρέξετε ή να κρυφτείτε. Σε γενικές γραμμές το κομμάτι του gameplay είναι πολύ καλό, το Ikai μας προσφέρει κάποια πολύ ωραία jump scares και παρανοϊκές στιγμές. 

Η συνολική διάρκεια του Ikai δεν κρατάει παραπάνω από τέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα περιηγείστε σε κτίρια και σε δωμάτια του ναού, θα ψάχνετε τα συρτάρια, ντουλάπια για κρυφούς μηχανισμούς ενώ παράλληλα θα λύνετε γρίφους. Το Ikai είναι ένας τρομακτικός τίτλος που μπορεί να μην διαφέρει και πολύ από άλλους τίτλους, ωστόσο έχει την δικιά του χάρη και αίγλη. Η ατμόσφαιρά του κερδίζει και τον πιο δύσκολο από τη πρώτη κιόλας στιγμή.

Έπαιξα το Ikai στην έκδοση του για PC, σε ένα build πριν κυκλοφορήσει επίσημα στο κοινό και μπορώ να πω πως δεν συνάντησα ιδιαίτερα bugs. Το παιχνίδι τρέχει στην Unreal Engine και τα γραφικά είναι εξαιρετικά με αρκετές λεπτομέρειες που πραγματικά μας μετέφερε στην καρδιά της Ιαπωνίας. Οι εσωτερικοί χώροι είναι πανέμορφοι, τα πράγματα όμως στο δάσος αλλάζουν κάπως. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο όμορφη αλλά δυστυχώς η ομίχλη, ορισμένα textures και αντικείμενα μοιάζουν σα να μην ανήκουν εκεί, χάνοντας κάπως την αληθοφάνεια που ήθελαν να μας περάσουν οι developers. Από την άλλη τα animations είναι και αυτά εξαιρετικά ενώ ο τρόπος που περπατάει η Naoko με τα παραδοσιακά geta δείχνει πως η Endflame έχει δώσει πάρα πολλή προσοχή στην λεπτομέρεια.

Επίσης, ο ήχος ντύνει απίστευτα την όλη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Είτε είστε στο χωριό είτε στο δάσος θα ακούσετε πάρα πολλές λεπτομέρειες να έρχονται από κάθε κατεύθυνση. Καθώς θα περιηγείστε στους χώρους του στοιχειωμένου ναού θα ακούτε κοράκια, νυχτερίδες και άλλα πλάσματα της νύχτας, ψαλμωδίες αλλά και τις φωνές των δαιμόνων που παραμονεύουν γύρω σας. Αυτά τα ηχητικά εφέ σε σχεδιασμό με το περιβάλλον κορυφώνουν την συνολική εμπειρία και δίνουν στα jump scares μια συναρπαστική αίσθηση. Η αφήγηση της Naoko στα Αγγλικά θα μπορούσε να ήταν καλύτερη ενώ συνιστώ να παίξετε το παιχνίδι με τον Ιαπωνικό ήχο που προσφέρει το παιχνίδι για μία αυθεντική εμπειρία και οπωσδήποτε με ακουστικά. 

Ο χειρισμός είναι ο βασικός και κλασικός που συναντάμε και σε άλλα παρόμοια παιχνίδια. Η Naoko μπορεί να τρέξει και να σκύψει για να περάσει ανάμεσα από αντικείμενα ενώ τα collectibles που ανακαλύψαμε γίνονται interact πολύ εύκολα. Το Ikai βάζει στο τραπέζι ένα νέο mechanic. Εσείς με το ποντίκι θα πρέπει να σχεδιάσετε τα ιδεογράμματα πάνω στο ειδικό χαρτί. Επίσης το mechanic αυτό χρησιμοποιείται και σε μία σεκάνς στην οποία η Naoko σχεδιάζει για να ενώσει ένα μοτίβο.

Σύνοψη

Το Ikai σε γενικές γραμμές είναι ένας πολύ όμορφος και ατμοσφαιρικός τίτλος και κρατάει τον παίχτη του συνεχώς σε αγωνία και τρομοκρατημένο. Μπορεί να του λείπουν ορισμένα στοιχεία και να είναι μικρό σε διάρκεια όμως το τελικό αποτέλεσμα καταφέρνει και εντυπωσιάζει. Μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι αναπτύχθηκε από μόνο τρία άτομα. Θα σας αγχώσει και θα σας κάνει να φοβηθείτε πολύ με τους δαίμονες που σας κυνηγάνε και όλα όσα γίνονται γύρω σας. Το πανέμορφο περιβάλλον του σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ηχητικά εφέ και την τρομερή μουσική θα σας εντυπωσιάσει και θα σας κάνει να το ερωτευτείτε από τις πρώτες στιγμές του. Δυστυχώς το μεγαλύτερο αρνητικό που βρήκα είναι η ολοκλήρωσή του. Εκεί που ξεκινάει η κορύφωσή του, το παιχνίδι τελειώνει απότομα και χωρίς πολλές εξηγήσεις. Δεν γίνεται να κρύψω πως εκεί απογοητεύτηκα. 

Το Ikai μπορεί να μην καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το σενάριο του και τον τρόπο γραφής του ωστόσο μας ταξιδεύει στην καρδιά της Ιαπωνίας, μας κρατάει συνεχώς τρομοκρατημένους ενώ ταυτόχρονα συμβαίνουν πράγματα γύρω μας. Οι γρίφοι του δεν είναι για όλους όμως θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους λάτρεις του είδους. Αν είστε φαν του horror genre μην χάσετε την ευκαιρία να παίξετε το Ikai καθώς θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.

To Bossfight.gr ευχαριστεί θερμά την εκδότρια εταιρεία που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες του Review.


Περισσότερα σαν αυτό…

Visage

Detention

The Dark Pictures Anthology: Little Hope

Πληροφορίες

Είδος: Horror, Psychological Horror
Developer: Endflame
Publisher: PM Studios
Πλατφόρμες: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, PC
Tested on: PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Μαρτίου
Links: Website, Twitter, Steam Page, PlayStation Store, Xbox Store, Nintendo eShop

Ikai

7.5

Βαθμός

7.5/10

Θετικά

  • Απίστευτη ατμόσφαιρα τρόμου
  • Δύσκολοι γρίφοι
  • Φοβερά jump scares
  • Το mechanic σχεδιασμού είναι κάτι πρωτότυπο

Αρνητικά

  • Μικρό σε διάρκεια
  • Ολοκληρώνεται κάπως απότομα
  • Μερικές τρύπες στο σενάριο

Κωνσταντίνος Κρεμμύδας

Ο Κωνσταντίνος είναι παλαίμαχος της gaming βιομηχανίας με συνεργασίες με eSports οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκληροπυρηνικός PC gamer αλλά αγαπάει και το PlayStation. Λατρεύει τα online shooters και τα MMORPG, το The Last of Us και τη σειρά Assassin’s Creed. Στον ελεύθερο του χρόνο θα τον βρείτε να κάνει video editing και να δημιουργεί κόσμους στην Unreal Engine.
Δείτε επίσης
Close
Back to top button