Reviews

KINGDOM of the DEAD – Review

Αν το Doom μπορούσε να τρέξει ΚΑΙ στο Gameboy, τότε θα λεγόταν KINGDOM of the DEAD

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως είναι της μόδας παιχνίδια εμπνευσμένα από κλασικούς τίτλους. Στη περίπτωση μας αναφερόμαστε σε παιχνίδια πρώτου προσώπου όπως τα Wolfenstein, Doom και Quake, παιχνίδια τα οποία θέσπισαν ένα ολόκληρο είδος και τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Τα νέα αυτά παιχνίδια είναι γνωστά ως boomer shooters, ο όρος αυτός προδίδει τις επιρροές από αυτούς τους παλιούς και διαχρονικούς τίτλους. Αυτά τα παιχνίδια τις περισσότερες φορές δεν έχουν πολλά νέα πράγματα να παρουσιάσουν, μοιάζουν μεταξύ τους και στοχεύουν στη νοσταλγία. Είναι πολύ σπάνιες οι φορές που βάζουν στο τραπέζι κάτι πρωτότυπο. Έτσι και το KINGDOM of the DEAD, είναι μία από τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις που έρχονται να δώσουν το στίγμα τους σε αυτό το νέο υποείδος.

Το KINGDOM of the DEAD είναι η νεότερη κυκλοφορία από την ομάδα ανάπτυξης της Dirigo Games, τους ίδιους developers πίσω από το Depths of Fear: Knossos. O τίτλος κυκλοφορεί από την εκδότρια εταιρία Hook αποκλειστικά για το Steam. Αυτό που κάνει αμέσως το KINGDOM of the DEAD να ξεχωρίζει είναι το μοναδικό του art-style. Όλα όσα βλέπουμε στο παιχνίδι είναι σχεδιασμένα στο χέρι. Δίνοντας μας την αίσθηση πως όλα συμβαίνουν πάνω σε μια κόλλα χαρτί αλλά την ίδια στιγμή και σε dot matrix οθόνη αλά Gameboy.

To παιχνίδι μας βάζει στα παπούτσια του πράκτορα Chamberlain. Ο Chamberlain ξεκίνησε τη καριέρα του ως καθηγητής και τώρα η Αμερικάνικη κυβέρνηση τον επιστρατεύει ως στρατηγό σε μία μυστική υπηρεσία γνωστή ως Gatekeeper. Η υπηρεσία αυτή μάχεται εναντίων σατανικών δυνάμεων που θέλουν να βλάψουν την ανθρωπότητα. Ο πρωταγωνιστής μας με σύντροφο το πιστό του άλογο και το μαγικό μονόφθαλμο ξίφος του θα περάσει μέσα από κατακόμβες, δάση και νεκροταφεία σφαγιάζοντας τέρατα, δαίμονες και νεκροζώντανους για να φέρει εις πέρας τις αποστολές του. Όλα αυτά εκτιλύσονται κατά το 1800 και το KINGDOM of the DEAD καταφέρνει να μας περάσει αυτή την ατμόσφαιρα πολύ εύκολα. Η Dirigo Games παρουσιάζει το παιχνίδι της ως Horror, όμως δε νιώσαμε τόσο πολύ την αίσθηση του τρόμου αλλά ξαφνιαστήκαμε αρκετές φορές με εχθρούς που ξεπετάγονται από γωνίες. Δυστυχώς η πλοκή του KINGDOM of the DEAD δεν είναι το δυνατότερο χαρακτηριστικό του, το σενάριο είναι σχεδόν άφαντο και βρίσκεται εκεί απλά για να μας δικαιολογεί το ταξίδι του Chamberlain από πίστα σε πίστα, άλλωστε οι περισσότεροι παίκτες, όπως και εμείς, βρισκόμαστε εκεί για τη δράση.

Το παιχνίδι μας δίνει 9 χάρτες ή αποστολές και μας μεταφέρει σε ένα κάστρο, σε μία κρύπτη σε έναν ουρανοξύστη να αντιμετωπίσουμε ένα μανιασμένο King Kong αλλά και άλλες ποικίλες περιοχές. Το γραφείο του Chamberlain λειτουργεί ως βάση για τον ήρωα από όπου μπορούμε να διαλέξουμε πίστα και αποστολές. Υπάρχουν αρκετά μέρη, μετακινούμαστε συνεχώς σε διάφορες τοποθεσίες που κρύβονται νέοι τύποι εχθρών. Το KINGDOM of the DEAD δε μας αφήνει να βαρεθούμε καθόλου, μας κρατάει σε εγρήγορση και συνεχώς μας παρουσιάζει νέα πράγματα. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι αρκετά ικανοποιητική και υπάρχει replayability αφού μπορούμε να επισκεφτούμε ξανά τις αποστολές σε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ολοκληρώνοντας όλα τα objectives που μπορεί να έχουμε αφήσει τη τελευταία φορά. Τα objectives αυτά έχουν τη μορφή συλλογής κάποιου αντικειμένου αλλά μας προκαλούν κιόλας να σώσουμε πολίτες που είναι κρυμμένοι και άλλα. Αυτό συμβαίνει στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας ενώ η συλλογή αντικειμένων είναι δεμένα με το backstory του παιχνιδιού. Οι εχθροί είναι έξυπνα τοποθετημένοι στο χάρτη και ποικίλουν, από απλούς νεκρούς στρατιώτες και κοράκια έως necromancers και μία παραλλαγή του πανούργου Cacodemon και άλλα. Το παιχνίδι δε φοβάται να δανειστεί αλλά ούτε και να πειραματιστεί με τις δικές του πρωτότυπες και ευφάνταστες ιδέες.

H A.I του παιχνιδιού είναι αρκετά έξυπνη που καταντάει ενοχλητική πράγμα που βρίσκουμε θετικό αφού η δράση συνεχώς κορυφώνεται. Ακόμη και στο βασικό επίπεδο δυσκολίας, τα πράγματα στενεύουν πολλές φορές. Τα μάτια τους είναι το αδύνατο σημείο τους. Πολλά από τα τέρατα που θα πρέπει να κεράσουμε μολύβι πέφτουν δύσκολα. Θα πρέπει να στοχεύουμε στο κεφάλι και τα μεγαλύτερα τέρατα στα μάτια. Αυτό μας το υποδεικνύει και το ίδιο το παιχνίδι με τα μάτια των τεράτων να φωσφορίζουν, αλλιώς ετοιμαστείτε για μεγάλους μπελάδες. Τα bossfights είναι αρκετά απαιτητικά επίσης, αφού το boss μπορεί να μας βγάλει εκτός με ένα χτύπημα. Αυτό που το κάνει τις μάχες αυτές πραγματικά άδικες είναι οι ορδές από τέρατα που τις συνοδεύουν όμως αν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις τότε δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Κάποιες μάχες γίνονται κάπως στρυμωγμένα. Οι εχθροί μπορούν πολύ εύκολα να μας στριμώξουν σε σοκάκια ή δωμάτια με αποτέλεσμα την εμφάνιση του game over screen. Αυτό δεν είναι τόσο ενοχλητικό όσο όταν αντικείμενα ή ανύπαρκτα σκαλιά που εμποδίζουν το δρόμο μας, οι ορδές που μας κυνηγούν θα μας πιάσουν αν κολλήσουμε πίσω από κάποιο τέτοιο εμπόδιο. Δυστυχώς το KINGDOM of the DEAD πάσχει από αρκετά bugs, ζωτικής σημασίας μάλιστα. Μπορεί από εκεί που δε το περιμένετε να βρείτε εχθρούς αφού κάνουν clipping, άλλοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από τοίχους, άλλοι να είναι “θαμμένοι” κάτω από το έδαφος. Δε μπορείτε να τους αγγίξετε, εκείνοι όμως μπορούν και θα σας βλάψουν ενώ πολλές φορές ίσως να μη δείτε από που σας επιτίθενται.

Το παιχνίδι μας δίνει πρόσβαση σε περίπου 8 όπλα όπως μία δίκανη καραμπίνα, ένα καριοφίλι, ένα μπαζούκας και φυσικά το αξιόπιστο revolver με το οποίο και ξεκινάμε πάντα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν και ειδική ικανότητα. Για παράδειγμα πιέζοντας τη ροδέλα του ποντικιού το revolver με μία βολή μπορεί να ρίξει όλες τις σφαίρες του, η καραμπίνα να ρίξει μόνο ένα φυσίγγιο και με το καριοφίλι να λειτουργεί ως ξιφολόγχη. Αυτό που έχει πραγματικά όμως ενδιαφέρον είναι το σπαθί του Chamberlain το οποίο αν πάρει αρκετά κεφάλια από τα τέρατα είναι ικανό να εξαπολύσει μία μπάλα ενέργειας και να κάψει τα πάντα στο διάβα του. Τα animations και τα ηχητικά εφέ των όπλων όταν κάνουν reload δίνουν μία πολύ ευχάριστη αίσθηση που μας γεμίζουν.

Το παιχνίδι είναι γενναιόδωρο στον εφοδιασμό των πυρομαχικών μας αφού λεηλατώντας τάφους, βαρέλια, κασόνια και αμφορείς μπορούμε να αποκτήσουμε σφαίρες, δυναμίτες ακόμη και να γεμίσουμε τη ζωή μας. Ωστόσο όταν παίζουμε στο δυσκολότερο επίπεδο αυτό αλλάζει και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πυρομαχικά μας με σύνεση. Όλα αυτά βρίσκονται ανά σπιθαμή σε κάθε χάρτη ενώ υπάρχουν επίσης όπλα αλλά και επιπλέον ζωές οι οποίες όμως τις περισσότερες φορές δε βρίσκονται σε κοινή θέα. Αν σκοπεύετε να παίξετε όλο το παιχνίδι σε μία συνεδρία οι επιπλέον ζωές μεταφέρονται στις επόμενες πίστες. Αν κλείσετε το παιχνίδι τότε θα χάσετε αυτό το προβάδισμα που σας δίνει, επίσης τα όπλα δε μεταφέρονται. Το παιχνίδι όπως είπαμε ναι, μας δίνει κάποιες σπαζοκεφαλιές που όμως δεν είναι τόσο απαραίτητοι για τη πορεία μας ή δεν είναι τόσο περίπλοκοι. Τέλος το KINGDOM of the DEAD μας δίνει και μία μικρή γεύση από platforming, πηδώντας από στέγες ή εξέδρες για να συνεχίσουμε το δρόμο μας μέχρι το τελικό boss.

Σε γενικές γραμμές αυτό που το KINGDOM of the DEAD μας καλεί να κάνουμε είναι να μπούμε σε μία πίστα, να σφαγιάσουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας, προαιρετικά να πεθάνουμε 10 φορές ενάντια στο boss της εκάστοτε πίστας και μετά να προχωρήσουμε σπάζοντας ένα κρανίο-πύλη και να προχωρήσουμε στην επόμενη πίστα επαναλαμβάνοντας όλα τα παραπάνω. Το KINGDOM of the DEAD μας χαρίζει ένα γρήγορο, στιβαρό και σταθερό Gameplay. Μία παραλίγο άψογη εμπειρία από Gameplay, κρατώντας μας πάντα σε εγρήγορση φέρνοντας μας αντιμέτωπους συνεχώς με νέες καταστάσεις ακόμη και αν μοιάζει σαν ρουτίνα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Όπως αναφέραμε παραπάνω το KINGDOM of the DEAD ξεχωρίζει αμέσως από τα γραφικά και από το art-style που είναι ίσως μοναδικά. Όλα τα στοιχεία που βλέπουμε στην οθόνη μας έχουν εικονογραφηθεί στο χέρι με μοναδικά σχέδια και μοντέλα. Το παιχνίδι τρέχει ανενόχλητα χάρη στη μηχανή γραφικών της Unity. Δε χρειάζεται να έχετε κάποιο δυνατό μηχάνημα για να τρέξετε το παιχνίδι αφού δεν έχει πολλές απαιτήσεις από τα PC μας. Αν δεν σας αρέσει η κλίμακα του γκρι, το παιχνίδι μας δίνει την ελευθερία να αλλάξουμε φίλτρα κρατώντας όμως ένα τόνο. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχουν εδώ και εκεί μερικά στοιχεία που ξεχωρίζουν όπως για παράδειγμα τα αίματα των εχθρών, όπλα και άλλα. Είναι σίγουρο πως το μάτι σας δε θα κουραστεί ποτέ. Από την άλλη, ο τομέας του ήχου είναι πιο βαρύς, με έντονα ηχητικά εφέ που συμβάλλουν στη σκοτεινή ατμόσφαιρα. Κάποια μουγκρίσματα εχθρών ενοχλούν εκεί όμως που διαπρέπουν είναι στις βολές των όπλων μας. Τη συνολική εμπειρία έρχεται να απογειώσει το ανατριχιαστικό Soundtrack του παιχνιδιού το οποίο αποτελείται από ήχους ενός synthesizer που θυμίζουν αυτό του Alone in the Dark.

Όπως προαναφέρθηκε το KINGDOM of the DEAD δε χρειάζεται τρελές απαιτήσεις από τα PC μας, τρέχει σταθερά και ομαλά και σε πιο basic συστήματα. Δυστυχώς όμως το παιχνίδι έχει μερικά θέματα στον τεχνικό τομέα του με ένα ελαττωματικό menu επιλογών. Για παράδειγμα οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει δε σώζονται με αποτέλεσμα κάθε φορά να πειράζουμε τα settings. Προσωπικά χρησιμοποιώ μία Ultra Wide οθόνη (2560×1080), το παιχνίδι ναι μεν υποστηρίζει την ανάλυση αυτή όμως αντί για να γεμίζει το κάδρο αυτό βγαίνει εκτός ορίων, με αποτέλεσμα να μη φαίνονται μερικά στοιχεία από το HUD. Δεν είναι τόσο πρόβλημα αυτό αφού είναι λογικό να μην υπάρχει πλήρης υποστήριξη της ανάλυσης αυτής όμως είναι ενοχλητικό κάθε φορά που ανοίγουμε το παιχνίδι να μη κρατάει τις ρυθμίσεις αφού αναγκαστικά πρέπει να παίξουμε σε 1920×1080 ανάλυση. Το ίδιο πάλι συμβαίνει και με τις ρυθμίσεις του ήχου αλλά και με τα keybindings. Επίσης απουσιάζει η επιλογή να αναδιατάξουμε τα όπλα μας ή να κάνουμε toggle το crouch, ίσως είναι απόφαση των δημιουργών όμως θα ήταν καλό να δινόταν στους παίκτες η επιλογή να νιώθουν πιο άνετα. Τέλος το παιχνίδι έχει και υποστήριξη χειριστηρίου με τα DualSense του PlayStation 5 και του Xbox να τρέχουν ανενόχλητα.

Σύνοψη

Το KINGDOM of the DEAD συναρπάζει παρά κάποια προβλήματα που πάσχει. Πρόκειται για ένα κλώνο του Doom με φρέσκια όμως προσέγγιση, με μερικές νέες ιδέες και με πρωτότυπο art-style. Έχει το δικό του αυθεντικό χαρακτήρα. Πρωτότυπο, αυθεντικό και φτιαγμένο με πολύ μεράκι. Έχει αρκετά να προσφέρει και αυτά που δίνει μας αρέσουν και μας αφήνουν ενθουσιασμένους. Αν σας αρέσει το Doom, τα έργα του Edgar Allan Poe και τα μυθιστορήματα του H.P Lovecraft, τότε σίγουρα θα λατρέψετε και το KINGDOM of the DEAD . Ακόμη και αν δε σας αρέσουν παιχνίδια όπως του είδους αξίζει τη προσοχή σας για το πακέτο γραφικά-ήχος-ατμόσφαιρα που παρουσιάζει.

To Bossfight.gr ευχαριστεί θερμά την εκδότρια εταιρεία που μας παραχώρησε το παιχνίδι για τις ανάγκες του Review.


KINGDOM of the DEAD

Είδος: FPS, Survival Horror
Developer: Dirigo Games
Publisher: Hook
Πλατφόρμες: PC
Tested on: PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2022
Links: Twitter, Steam Page

KINGDOM of the DEAD

7

Βαθμός

7.0/10

Θετικά

  • Γρήγορο Gameplay
  • Ποικιλία στο level design
  • Εξαιρετικός οπτικός τομέας και αισθητική

Αρνητικά

  • Το παιχνίδι πάσχει από αρκετά bugs
  • Βατό σενάριο

Αντώνης Κοντοδήμας

Gamer, γραφίστας, φωτογράφος. Ο Αντώνης είναι ο ιδρυτής και το βαρύ πυροβολικό της ειδησεογραφίας του bossfight.gr. Όταν δε βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο, συνήθως αγοράζει skins σε online παιχνίδια. Αγαπάει τις κονσόλες ενώ είναι ίσως ο μόνος που εκτιμά κακά παιχνίδια που υπό κανονικές συνθήκες δε θα έπαιζε κανείς άλλος.
Δείτε επίσης
Close
Back to top button